21.5.15


Сьогодні, 21 травня, — Вознесіння Господнє 

У четвер сорокового дня по світлій неділі Христового Воскресіння православна церква відзначає велике свято — Вознесіння Господнє. У народі його ще називають Знесення, Вшестя і навіть Щастя.
Цей празник безпосередньо пов’язаний зі святом Воскресіння Ісуса Христа. Згідно з християнським вченням, після Воскресіння Ісуса Христа через сорок днів Бог забрав його на Небо, хоч до цього Він ходив по землі.
Це останній день, коли можна вітатися словами "Христос воскрес!", бо після Вшестя у храмах ховають плащаницю.
Згідно із текстами Нового Завіту, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус Христос вознісся на Небо і сів "праворуч Отця". Ісус Христос явився своїм учням в Єрусалимі та звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо.
Народні прикмети та звичаї на Вознесіння
Вшестя — останній термін посіву зернових та городини. Цю роботу традиційно завершують до Зелених Свят, адже через десять днів надходить Трійця.
Наші предки вірили, що на Вшестя будь-яке зело — у полі, лісі та у саду "зноситься від землі до неба", тобто, найшвидше росте.
Щоб не заважати благословенному буянню рослин, селяни у цей день не бралися за тяжку роботу, а лишень посилали молитву Творцеві. А ще цілими родинами йшли в поле оглянути посіви, бо під цю пору жито має викидати колос.
За народними прикметами, гарна погода на Вознесіння віщує добрий врожай, а дощ — недорід

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Міжнародний день Землі: менше пластику в житті та побуті! Природа страждає і Земля закликає нас до дій щодо її збереження. Внаслідок забру...