29.3.21

29 березня 1728 року в Лемеші, Козелецька сотня,  Київський полк ,Гетьмавщина народився  

ГЕТЬМАН КИРИЛО РОЗУМОВСЬКИЙ - ВЧЕНИЙ З ГЕТЬМАНСЬКОЮ БУЛАВОЮ

Останній гетьман України Кирило Розумовський - фігура у вітчизняній історії вкрай суперечлива. Перш за все тому, що саме його багато хто звинувачує в непрямому сприянні ліквідації гетьманської посади як такої. Нібито Розумовський недостатньо рішуче і енергійно протистояв тиску Катерини ІІ, яка зміцнювала на той час власну самодержавну владу на просторах безкрайньої імперії. Гетьмана Кирила Григоровича прийнято звинувачувати в багатьох гріхах, серед яких:

  • недостатня увага до України в цілому, управління на відстані, нечасті візити;
  • нерозуміння українських проблем, відірваність від реального життя, надлишок західництва, прожектерство;
  • схильність до показухи, створення "потьомкінських сіл";
  • потурання корупції серед старшини;
  • спроби закріпачення селян;
  • слабохарактерність, невміння відстоювати інтереси Гетьманщини перед петербурзькими сановниками.
  • Однак в той же час численні критики Кирила Розумовського забувають, що цей гетьман керував Україною довше, ніж будь-який з його попередників, крім Івана Мазепи. І за 14 (!) років свого правління граф Разумовський все-таки зумів домогтися дуже багато чого:

    1. Перш за все, під час його правління Україна не воювала, не було ніяких вторгнень на її територію, козаків не відправляти на віддалені театри бойових дій.

    2. Завдяки багато в чому Кирилу Розумовському гетьманство у 1750 р. після великої перерви все-таки було відновлено, що викликало бурхливу радість у українців, які втомилися від відверто колонізаторської політики Правління гетьманського уряду.

    3. Гетьман Розумовський постійно боровся за відновлення давніх козацьких вольностей і особливих прав українського народу.

    4. Гетьман домігся передачі під його особисте управління Запорізької Січі, що гарантувало її безпеку. Крім того, Розумовський зумів виклопотати для запорожців казенний кошт.

    5. Київ, який з 1686 року перебував у прямому управлінні російських воєвод, а потім генералів, нарешті був підпорядкований українському гетьману.

    6. Значна частина російських військ при Розумовському покинула територію України.

    7. Гетьман домагався надання йому права на ведення самостійної (!) зовнішньої політики, однак, на жаль, безуспішно.

    8. При Розумовському набагато зросло значення козацької старшини. Гетьман, по суті, збудував відмінно працюючу систему влади, яка була заснована на демократичних традиціях українців. Під час його частих від'їздів всі державні інституції Гетьманщини чітко функціонували.

    9. Граф Кирило Григорович провів судову і військову реформи, а також дуже багатозробив для розвитку української торгівлі, промисловості та освіти. 




    Немає коментарів:

    Дописати коментар

      Міжнародний день Землі: менше пластику в житті та побуті! Природа страждає і Земля закликає нас до дій щодо її збереження. Внаслідок забру...