27.1.23

27 січня — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту


Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року. Її співавторами  виступили 100 держав. Україна приєдналася до Резолюції у 2012 році. 



 Голокост – слово, в якому закодовано мільйони жахливих смертей безневинних людей. Людей, яких позбавили всього людського інші люди за вказівкою однієї людини. Хіба цьому можна знайти якесь пояснення?

Марта Холл Келлі «Бузкові дівчата»
 
У жіночому таборі Ревенсбрюк німецькі лікарі займаються науковою діяльністю. Жінкам роблять операції, під час яких в рану вводять збудники стрептокока чи газової гангрени. Перед тим, як зашивати рану, її наповнюють битим склом, дерев’яними щіпками або тирсою.
 
«Невдовзі у всіх нас піднялася температура, і ще більше дівчат почали страждати від нудоти. Біль у моїй нозі був страшенний, наче її покусала хмара злих ос».
Лікарка Герта Оберхойзер, яка добровільно приїхала в Ревенсбрюк, не бачить у своїх діях нічого поганого. Адже чесні люди до табору не потрапляють. Та й, зрештою, це просто її робота.
 
Коли німці стануть переможеними, Герту засудять на 20 років, але випустять достроково. Жінка повернеться до лікарської діяльності, придбає авто. А Кася Кужмерик, табірний «кролик», щодня шкутильгатиме, відчуваючи в нозі жахливий біль. І якби не Кароліна Феррідей, волонтерка із Франції, вона мирилася б із тим болем до кінця життя.
 
Роман складається із трьох сюжетних ліній: Кася Кужмерик, Герта Оберхойзер, Кароліна Феррідей.
 
До слова, «кролики» Ревнсбрюка – це 74 жінки, які зазнали хірургічних знущань. Кроликами їх називали через специфічну ходьбу. Кароліна та Герта – невигадані персонажі. Кася – прототип Ніни Іванської, якій у таборі зробили експериментальну операцію.

Т етяна де Роне "Ключ Сари"
Тетяна де Роне - англо-французька письменниця, сценарист, журналіст і літературний критик, твори якої перекладено багатьма мовами світу й видані мільйонними тиражами. Але найгучніший її успіх пов'язаний з романом «Ключ Сари» і однойменним фільмом з Крістін Скотт-Томас у головній ролі, яка обійшла світові екрани. Париж, липень 1942: Сарі Старзінскі десять років. Разом з батьками та молодшим братом вона живе в кварталі Маре. Мати нашиває їй на пальто жовту зірку, що означає прокляття і загибель. Вночі за ними приходять поліція. У паніці Сара замикає молодшого брата в стінній шафі, пообіцявши незабаром повернутися. Париж, травень 2002 р ода: Джулії Джармонд, американській журналістці, яка вийшла заміж за француза, доручено написати про чергову річниці облави на євреїв, яких нацисти зібрали на стадіоні Вель д'Ів. І ось її шлях перетинається з історією Сари, дівчатка, яка до самої смерті зберігала таємничий ключ, і це назавжди змінить життя Джулії. Куди ж призведе борг пам'яті цю молоду жінку, ненавмисно розворушити темні сторінки нацистської окупації

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Міжнародний день Землі: менше пластику в житті та побуті! Природа страждає і Земля закликає нас до дій щодо її збереження. Внаслідок забру...