22.1.21

 Щороку 22 січня в Україні відзначають День соборності. Цього дня в 1919 році відбулося об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Розповідаємо, що це за свято і чому воно має велике значення для сучасної України.

Історична довідка

Об'єднанню УНР і ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 Четвертого універсалу Центральної Ради, згідно з яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено дещо пізніше: в листопаді 1918 року. А вже 22 січня 1919 року відбулося офіційне об'єднання УНР і ЗУНР в єдину державу.

"Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – говорилося в тексті Універсалу про об'єднання.

Державний кордон Української Народної Республіки на день злуки 22 січня 1919 був значно довшим за сучасний. У 1919 році до складу УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина), Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров'я.Вперше День соборності святкувався 22 січня 1939 року в місті Хуст. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення з участю 30 тис. осіб.

У цілому у період радянського режиму День соборності практично не святкувався і вважався "контрреволюційним святом". 

Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День свободи 22 листопада і День соборності 22 січня та заснував День соборності і свободи 22 січня. За три роки в листопаді 2014 року чинний глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня соборності.Основною традицією під час святкування Дня соборності є живий ланцюг. Історія цієї традиції бере свій початок із 1990 року, коли жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату.

З 2000-х років у Києві щорічно вибудовують живий ланцюг вздовж мосту Патона, який з'єднує лівий і правий берег столиці, у такий спосіб символізуючи об'єднання Сходу і Заходу України. Всі охочі долучитися до дійства беруть із собою державні жовто-блакитні прапори і просто приєднуються, ставши частиною ланцюга.

Окрім цього, 22 січня в Україні заведено покладати квіти до пам'ятників Грушевському і Шевченку, а також інших видатних діячів в історії України, зокрема учасників Революції гідності та бойових дій на сході країни.










Немає коментарів:

Дописати коментар

  Міжнародний день Землі: менше пластику в житті та побуті! Природа страждає і Земля закликає нас до дій щодо її збереження. Внаслідок забру...